22 Απριλίου 2014

Κουράστηκες / Εγώ μες στα χέρια σου ζω (Εικόνες)

«ΕΙΚΟΝΕΣ»
Μουσική: ΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Στίχοι: ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ
Ερμηνεύουν η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ και ο ΔΑΚΗΣ

Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1978

         Ακούστε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από τον μακρινό χειμώνα του 1978-79, που περιλαμβάνει τις μοναδικές ερμηνείες της Μαρινέλλας και του Δάκη σε δυο κοινωνικά τραγούδια του Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου, από τον κύκλο τραγουδιών «Εικόνες». Μια ανέκδοτη ηχητική λήψη που βγήκε τώρα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, και ύστερα μάλιστα από προτροπή του ίδιου του Δάκη. Στο μπουζούκι ακούγεται ο Στέλιος Ζαφειρίου και στο πιάνο ο Μάρκος Αλεξίου.


«Ασπρίσαν νωρίς τα μαλλιά σου,
οι ώμοι σου πάντα γερτοί,
τις νύχτες πικρά τα φιλιά σου·
κουράστηκες
Παιδί είσ' ακόμα -τι πίκρα,
το λέει η ταυτότητα αλλά,
δεν έχει ηλικία η πίκρα·
κουράστηκες
Γερνάνε και ασπρίζουν νωρίς οι φτωχοί,
τ' αφύλαχτα δέντρα σαπίζει η βροχή·
κουράστηκες, κουράστηκες, κουράστηκες»


«Τα χείλη σου καίν' το γυμνό μου το στήθος,
κι' απ' έξω το πλήθος, το πλήθος
Τα πλούτη κι' η δόξα
ένας μύθος -τι μύθος!
Τα χείλη σου καίν' το γυμνό μου το στήθος
Κι' εγώ μες στα χέρια σου,
ζω μες στα χέρια σου.
Και άσε τα χείλη σου εδώ
να καιν' το γυμνό μου το στήθος,
τα πλούτη κι' η δόξα ένας μύθος,
κι' εγώ μέσ' στα χέρια σου ζω»


Marinella and Dakis in Sydney, Australia, in 1981.
| Photo from the personal archive of Dakis ©
         Ο κύκλος τραγουδιών «Εικόνες» (σε μουσική του Δώρου Γεωργιάδη και στίχους της Σώτιας Τσώτου) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον χειμώνα του 1978-79, όταν η Μαρινέλλα εμφανίστηκε στη μπουάτ «Ζουμ», στην Πλάκα της Αθήνας, μαζί με τον Δάκη, τους αδελφούς Τζαβάρα και τη Τζίνα Σπηλιωτοπούλου.
         Περιλαμβάνει εννέα συγκλονιστικά τραγούδια («Αλλάζουμε», «Η πόλη αυτή δε μας χωρά», «Απ' όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη», «Καλώς ήρθες, αγάπη», «Εγώ ζωγράφισα τη Γη», «Τα διαστημόπλοια», «Ο τελευταίος Χριστιανός», «Κουράστηκες» και «Εγώ μες στα χέρια σου ζω») με έντονα κοινωνικούς στίχους -«κοφτερούς», θα έλεγε κανείς- και πολύ ωραίες μελωδίες, που «σχολιάζουν» τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: Την αφόρητη ζωή στην πόλη, τις αμβλώσεις, τα αμύθητα χρηματικά ποσά που ξοδεύονται για όπλα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και γενικότερα, τα κακώς κείμενα της παγκόσμιας κοινωνίας.
 
         Τα τραγούδια, όμως, δεν έμελλε να περάσουν στη δισκογραφία με τη φωνή της Μαρινέλλας. Τα «Καλώς ήρθες, αγάπη» και «Εγώ μέσ' τα χέρια σου ζω» ηχογραφήθηκαν από τον ίδιο το Δώρο Γεωργιάδη και κυκλοφόρησαν στο άλμπουμ «Όπου και να 'σαι» το 1978, ενώ σχεδόν όλος ο μουσικός κύκλος ηχογραφήθηκε από τον Πασχάλη, και κυκλοφόρησε σε άλμπουμ με τίτλο «Εγώ ζωγράφισα τη γη» το 1983.
         Το 1987, ο Δώρος Γεωργιάδης επανεκτέλεσε το «Απ' όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη» για το άλμπουμ «Παγκόσμιος πολίτης» ενώ, το 1997, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επανεκτέλεσε τα τραγούδια «Εγώ ζωγράφισα τη Γη» και «Καλώς ήρθες, αγάπη» για το άλμπουμ «Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά Δώρο Γεωργιάδη».
 
         Το καλοκαίρι του 1994, ωστόσο, ο Δώρος Γεωργιάδης οργάνωσε στη Λευκωσία της Κύπρου μια ανεπανάληπτη συναυλία προς τιμήν της Μαρινέλλας, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών, όπου μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών της ακούστηκαν από την ίδια και τρία τραγούδια από τις «Εικόνες»: το «Αλλάζουμε», το «Εγώ ζωγράφισα τη Γη» και το «Απ' όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη». Η κορυφαία ερμηνεύτρια, πραγματικά, συγκλόνισε το κοινό με τις ερμηνείες της!
          «Υπάρχουν τραγούδια εποχιακά και διαχρονικά…» είπε στο πρόλογό της, «Τα εποχιακά είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της εποχής. Τα διαχρονικά, όμως, είναι αυτά που μένουν· που μένουν, και κάθε φορά που τ' ακούμε· τ' ακούμε με το ίδιο ενδιαφέρον -ίσως και μεγαλύτερο. Σ' αυτή την κατηγορία, ανήκουν αυτά τα τραγούδια που θα πω τώρα, που έγραψε ο Δώρος Γεωργιάδης μαζί με την Σώτια Τσώτου, το 1979. Θυμάμαι τα πρωτο-παρουσιάσαμε στο “Ζουμ” της Πλάκας, στην Αθήνα, πριν από δεκαπέντε χρόνια, και πραγματικά, νομίζω πως ήτανε πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη. Ήτανε ο στίχος δυνατός, επικίνδυνα δυνατός… Δεν μπόρεσαν να τον αντέξουν, να τον ακούσουν. Η δε μουσική, ήτανε καταπληκτική και, από αυτά τα τραγούδια, νομίζω πως, είδαμε, μάθαμε, ακούσαμε και καταλάβαμε το ταλέντο και την αξία του Δώρου Γεωργιάδη…».


Marinella and Dakis singing at Hordern Pavilion in Sydney, Australia, in June, 1981.

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Listen to a rare audio version of the songs “Kourastikes (You tired)” and “Ego mes' ta cheria sou zo (I live within your hands)” by Greek-Cypriot composer Doros Georgiadis and Greek lyricist and journalist Sotia Tsotou, from the song cycle “Econes (Images)”. Nine unique songs (“Allazoume”, “I poli afti de mas chora”, “Ap' ola ta pedia zito sygnomi”, “Kalos irthes, agapi”, “Ego zografisa ti gi”, “Ta diastimoplia”, “O telefteos Christianos”, “Kourastikes” and “Ego mes' sta cheria sou”) that were presented during the winter of 1978-79, when Marinella appeared at the boîte “Zoom” in Plaka, Athens, with Dakis, Tzavara twins, Tzina Spiliotopoulou and Nana Alexandri. Songs with strong - sharp social lyrics and beautiful melodies that “comment” everyday problems facing our planet; The unbearable city life, the abortions, the immense sums spent on weapons, the environmental pollution, and generally, the wrongs of the world society. All songs were recorded and released by Doros Georgiadis (1978), Paschalis (1983) and Michalis Chatzigiannis (1997).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου