1 Μαΐου 2014

«Πρέπει να τολμάμε το διαζύγιο!» (Χρονογράφημα)

Μαρινέλλα. Αστέρι του λαϊκού τραγουδιού, στατιστικά, κορυφαίο. Θηλυκός τροβαδούρος, τρυφερά διονυσιακή πριγκίπισσα της Αθηναϊκής νύχτας. Ευαισθησία που κραδαίνεται από δροσιά, χάρη και πάθος. Μια σημαντική στιγμή του λαϊκού μας τραγουδιού.


Η Μαρινέλλα γράφει χρονογράφημα στο περιοδικό «Φαντάζιο», την Πρωτομαγιά του 1969.
Photo credit: Elite © 1969

Χρονογράφημα της Μαρινέλλας
για το περιοδικό «Φαντάζιο»
(Υλικό από το προσωπικό αρχείο του κ. Μάνου Άρη)
 
Κυκλοφορία: 1 Μαΐου 1969, Ελλάδα


Να μένεις προσηλωμένη συμβατικά σ' έναν αποτυχημένο, κάποτε και μαρτυρικό, γάμο ή χωρισμένη και μόνη; Είν' ένα δίλημμα, που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες, σήμερα, στην Ελλάδα.
Την απάντηση τη δίνουν καθημερινά οι ίδιες. Το μαρτυρούν οι στατιστικές. Τα διαζύγια πληθύνονται συνεχώς.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ζούνε μόνοι, γιατί το θέλησαν! Μερικοί βέβαια είναι χήροι. Οι περισσότεροι είναι χωρισμένοι. Το ποσοστό των διαζευγμένων είναι δεκαπλάσιο!
Τι συνέβη; Άλλαξε η στάση των ανθρώπων απέναντι στη ζωή. Ο σημερινός άνθρωπος, απλώς, τολμάει. Τολμάει να θέλει να είναι ευτυχισμένος! Να θέλει μια καλύτερη ζωή. Κι' όταν ο άνθρωπος, που διάλεξε για σύντροφο του δεν του την προσφέρει, δεν διστάζει να δώσει στον άλλο και στον εαυτό του την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσουν.
Είναι κάπως σκληρό κι' απαιτεί μεγάλη δύναμη το να θέλεις να ξαναχτίσεις μια ευτυχία πάνω στα ερείπια κάποιου προηγούμενου δεσμού. Αλλά, ο σύγχρονος άνθρωπος την έχει αυτή τη δύναμη κι' επιχειρεί να ξαναγίνει ευτυχισμένος και στα τριάντα και στα σαράντα και στα πενήντα! Δεν παραδέχεται τη ζωή όπως έρχεται λέγοντας «ήταν γραφτό»! Υποχρεώνει, αντίθετα, την ίδια τη ζωή να τον παραδεχτεί όπως είναι: Ένα ανθρώπινο πλάσμα που δικαιούται μερίδιο από τις απλές χαρές της ζωής και τον έρωτα!
Μια χωρισμένη γυναίκα δεν είναι πια στίγμα για την οικογένεια της ή στόχος σε κακεντρεχή σχόλια. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο κι' αντιμετωπίζεται από τους άλλους σαν ένα κοινωνικό φαινόμενο και όχι σαν αρρώστια.
Τα πράγματα, λοιπόν, απλοποιούνται. Μπορεί αυτές οι καταστάσεις να επιφυλάσσουν πόνο, αλλά κρύβουν και ελπίδα.
Άλλοτε έλεγαν: «Θα παντρευτώ για να κάνω οικογένεια» ή «Θα παντρευτώ για να κάνω παιδιά».
Σήμερα λένε: «Θα παντρευτώ για να γίνω ευτυχισμένη». Κι' όταν παντρευτούν βρίσκουν το θάρρος ν' αναρωτηθούν; «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη;». Κι' αν βρουν πως όχι, χωρίζουν. Για να ξαναπαντρευτούν! Και κάνουν πολύ καλά!
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι ο χωρισμός, το διαζύγιο, είναι κατάσταση ευχάριστη. Ιδιαίτερα, όταν υπάρχουν και παιδιά, που θα πληρώσουν, χωρίς να φταίνε, τα σπασμένα. Προκειμένου όμως να ζουν μαζί δυο άνθρωποι, που αλληλομισούνται, είναι προτιμότερο να χωρίζουν εγκαίρως. Αποφεύγουν έτσι την ψυχική φθορά, αν όχι και τον εξευτελισμό του να αλληλοβρίζονται μπροστά στα παιδιά τους και τους τρίτους. Πρέπει να τολμάμε το διαζύγιο!

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Rare document; The Grande Dame of the Greek Song Marinella, at the age of thirty years, published a unique op-ed (vignette) titled “Prepi na tolmame to diazigio! (We must dare the divorce!)” in the Greek magazine Fantazio, in 1969 | Published: May 1, 1969 | Source: FANTAZIO Magazine (Year A' / Issue 9), from the personal archive of Manos Aris.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου