1 Δεκεμβρίου 2016

Τολμώ (MINOS MSM 750) 1988

Φωτογραφία: Ντίνος Διαμαντόπουλος © 1988

Τον Δεκέμβριο του 1988
κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Τολμώ»
σε δίσκο 33' στροφών (MINOS: MSM 750 STEREO)
από τη δισκογραφική εταιρία «Minos».

Το άλμπουμ περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια της Μαρινέλλας που συνέθεσαν οι Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Νιάρχος, Νίκος Ιγνατιάδης, Νίκος Λαβράνος με στίχους της Εύης Δρούτσα, του Γιάννη Πάριου (που συμμετέχει και ερμηνευτικά) και των Θάνου Σοφού, Ρόνης Σοφού, Ναπολέοντα Ελευθερίου. Ο δίσκος μετά την κυκλοφορία του έγινε «χρυσός», ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα.

Πλευρά Α'
01. ΤΟΛΜΩ
· (Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου - Στίχοι: Εύη Δρούτσα) · 3:03
Με συναρπάζεις σαν να βλέπω περιπέτεια, είσαι υπερένταση που ξέρω τη συνέπεια, μου είπες «Πάντα έτσι θα 'μαι, μη μ' αγγίζεις, θα καείς» κι' όμως τολμώ να σ' αγαπώ, ό,τι και αν πεις. Τολμώ στο ναρκοπέδιο που ζεις να περπατώ! Τολμώ μέσα στο τούνελ που περνάς να ακολουθώ! Τολμώ να 'μαι αντίλαλος δικός σου, σ' αγαπώ! Τολμώ, όσα δε τόλμησε κανείς εγώ τολμώ, τολμώ! Στον τόνο θα 'ρθω που μιλάς να σου μιλήσω, δεν εμποδίζομαι, ρισκάρω, θα τολμήσω. Σε αγαπάω, δε με νοιάζει να πουλήσω μια ζωή για μια στιγμή που θα σε ζω, μία στιγμή.
02. ΑΧ, ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ
· (Μουσική: Γιώργος Νιάρχος - Στίχοι: Αργυρώ Σοφού) · 2:43
Είσαι εκείνος που μπορεί αγάπη να μου δώσει, ώριμος άντρας και παιδί, μια φλόγα δηλαδή. Κι' όμως, ποτέ δεν έχεις δει τι μ' έχει αναστατώσει, ποτέ δεν έχεις νιώσει τι μου συμβαίνει, τι. Αχ και να γινόμουν η αγάπη σου, αχ! Αχ, και να κοιμόμουν στο κρεβάτι σου, αχ! Να 'μουνα εκείνη που στα χέρια σου κρατάς! Αχ, και να μου λες πως μ' αγαπάς! Αχ και να γινόμουν η αγάπη σου, αχ! Αχ, και να κοιμόμουν στο κρεβάτι σου, αχ! Να 'μουνα εκείνη που στα χέρια σου κρατάς! Αχ, και να μου λες πως μ' αγαπάς! Είσαι ένα πάθος δυνατό κι' όμως δεν το 'χεις μάθει, πρόβλημα καθημερινό που μοναχή μου ζω. Σκέψη που καίει το μυαλό, μέσ' στην καρδιά μου αγκάθι, απ' τα ωραία λάθη που αξίζει να αγαπώ.
03. ΚΟΥΡΣΑ ΘΑΝΑΤΟΥ - ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο
· (Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου - Στίχοι: Εύη Δρούτσα) · 3:05
Μια φλέβα έπιασα στον κρόταφο σου που έκαιγε, σταθμός ζωής αυτή η στιγμή, γερά με έδενε. Τα ρούχα γύρω πεταμένα ένα κουβάρι, αυτή την ώρα που φωτιά είχαμε πάρει. Κούρσα θανάτου, μια νύχτα Σαββάτου, τον πόθο σου αισθάνομαι. Μέσ' τον ιδρώτα να σβήνεις τα φώτα, την ώρα που χάνομαι. Κούρσα θανάτου, μια νύχτα Σαββάτου, τον πόθο σου αισθάνομαι. Μέσ' τον ιδρώτα να σβήνεις τα φώτα, την ώρα που χάνομαι. Μια σάρκα έγινες με τη δική μου που έβραζε, βραδιά ζωής, χωρίς ταμπού, στο σύμπαν μ' έβγαζε. Τα δάχτυλα σου να χαϊδεύουν το κορμί μου, αυτή την ώρα που είναι η έκρηξη δική μου.
04. ΕΜΕΙΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ
· (Μουσική: Γιώργος Νιάρχος - Στίχοι: Θάνος Σοφός) · 3:00
Μαζί σε μια φωτιά κι' οι δυο καήκαμε, μαζί τον δρόμο της αγάπης βρήκαμε, μαζί το παρελθόν μας αρνηθήκαμε κι' είπαμε πως δε σβήνει ο έρωτας αυτός. Εμείς ταιριάζουμε, σαν δυο σταγόνες ίδιες μοιάζουμε, και μ' αγαπάς και σε χρειάζομαι, και πάντα θα 'μαστε μαζί, μια ζωή. Εμείς ταιριάζουμε και τη ζωή μας τη μοιράζουμε, και προσκεφάλι δεν αλλάζουμε, για μια ζωή. Μαζί καινούργια ιστορία γράψαμε, μαζί το «Σ' αγαπώ» παντού φωνάξαμε. Μαζί, μαζί πονέσαμε και κλάψαμε, κι' είπαμε πως δε σβήνει ο έρωτας αυτός.
05. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ Ή ΘΑ ΧΑΣΩ
· (Μουσική: Νίκος Ιγνατιάδης - Στίχοι: Εύη Δρούτσα) · 3:26
Μην απορείς που δε ζητώ όρκους στα αστέρια, ας δούμε, έτσι απλά, το θέμα που μας αφορά. Δε φτάνει εσύ να μου κρατάς τα δυο μου χέρια, πρέπει να ζήσουμε κι' εμείς κάποια φορά. Θα κερδίσω ή θα χάσω, δεν με νοιάζει τι θα βγει, θέλω έστω και για λίγο να περάσουμε μαζί. Θα κερδίσω ή θα χάσω, δεν με νοιάζει τελικά, θέλω μόνο να προφτάσω τη ζωή μας που περνά. Δε σου ζητώ τρελά λοιπόν να μ' αγαπήσεις, το πάθος άσε μια στιγμή, να γίνει φλόγα δυνατή. Η επαφή φέρνει μαζί πολλές εκπλήξεις, δεν ξέρεις αύριο τι μπορεί να μας συμβεί.
06. ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ
· (Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου - Στίχοι: Εύη Δρούτσα)
· (Πρώτη εκτέλεση: Νέλλη Μάνου - Άλμπουμ: «Δίχως τίτλο», 1988) · 3:01
Πρωτοβουλίες πώς δεν έχω; Έτσι αισθάνομαι! Δε μου εξηγείς ποτέ πού πάμε και τι κάνουμε, εσύ σκαρώνεις ένα πρόγραμμα στα ξαφνικά, κι' ακολουθώ εγώ, και τα λοιπά και τα λοιπά Μαζί σου τα παράλογα τα βρίσκω λογικά, τι άλλο να σου πω; Και τα λοιπά και τα λοιπά Μαζί σου τα παράλογα τα βρίσκω λογικά, τι άλλο να σου πω; Πως σ' αγαπώ, και τα λοιπά Όλο μου λες «Ωραία τα ταιριάζουμε» και μένω εγώ με τις φωνές σου να διατάζουνε, δε νιώθω άνθρωπος μ' απόφαση κι' ιδανικά, κι' όμως σ' αγάπησα, και τα λοιπά και τα λοιπά… Μαζί σου τα παράλογα τα βρίσκω λογικά, τι άλλο να σου πω; Και τα λοιπά και τα λοιπά… Μαζί σου τα παράλογα τα βρίσκω λογικά, τι άλλο να σου πω; Πως σ' αγαπώ, και τα λοιπά! Μαζί σου τα παράλογα τα βρίσκω λογικά, τι άλλο να σου πω; Και τα λοιπά και τα λοιπά… Ε, μαζί σου τα παράλογα τα βρίσκω λογικά, τι άλλο να σου πω; Και τα λοιπά, και τα λοιπά και τα λοιπά!




Πλευρά Β'
01. ΝΑ Μ' ΑΓΑΠΑΣ (Love theme from «St. Elmo's fire») - ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο
· (Μουσική: David Foster - Στίχοι: Γιάννης Πάριος) · Μουσικό θέμα από την κινηματογραφική ταινία «Το μπαράκι του Σαν Έλμο (St. Elmo's fire)» σε σκηνοθεσία του Τζόελ Σουμάχερ, το 1985 · 3:07
Εσύ που τώρα με κρατάς και μέσ' τα μάτια με κοιτάς, να μ' αγαπάς, να μ' αγαπάς γιατί φεύγει η ζωή και δε γυρνά. Και 'γω που νιώθω σαν Θεός απ' της αγάπης σου το φως, μη μ' αρνηθείς, μη μ' αρνηθείς γιατί άλλος κανείς δε μ' αγαπά. Σ' αγαπώ και ας τρέμω τον καιρό. Εγώ είμαι εδώ, με βλέπεις, είμαι εδώ. Κι' εγώ είμαι εδώ. Εσύ που τώρα με κρατάς και μέσ' τα μάτια με κοιτάς, να μ' αγαπάς, να μ' αγαπάς γιατί άλλος κανείς δε μ' αγαπά. Σ' αγαπώ και ας τρέμω με τον καιρό. Εγώ είμαι εδώ, με βλέπεις, είμαι εδώ, εγώ που σ' αγαπώ. Κι' εγώ είμαι εδώ. Εσύ που τώρα με κρατάς. Εσύ, για πάντα μόνο εσύ.
02. ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ
· (Μουσική: Γιώργος Νιάρχος - Στίχοι: Θάνος Σοφός, Ναπολέων Ελευθερίου) · 2:58
Άσε τι λένε τα χαρτιά και η ταυτότητα μου, σήμερα έχω γεννηθεί μαζί με τα όνειρα μου, το παρελθόν μου το ξεχνώ και ανοίγω τα φτερά μου. Θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω, ό,τι δε γνώρισα να το γνωρίσω. Να ζω την κάθε μου στιγμή με την καρδιά, με το κορμί, απ' τη ρουτίνα μου να βγω, να πω πως έζησα κι' εγώ. Θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω! Θα γίνω ελεύθερο πουλί ξένοιαστα να πετάω, και δε θα μπαίνω σε κλουβί όσο και αν αγαπάω, τον έλεγχο και τη σκλαβιά καθόλου δεν τα πάω. Θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω, ό,τι δε γνώρισα να το γνωρίσω. Να ζω την κάθε μου στιγμή με την καρδιά, με το κορμί, απ' τη ρουτίνα μου να βγω, να πω πως έζησα κι' εγώ. Θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω! Την περασμένη μου ζωή, όλη την ακυρώνω, για να προλάβω το παρόν και τον χαμένο χρόνο, και από σήμερα θα ζω για την καρδιά μου μόνο.
03. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ
· (Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου - Στίχοι: Εύη Δρούτσα) · 2:44
Δεν κάνω σχέδια ποτέ μου, δεν κάνω όνειρα τρελά, η διάθεση μου όμως τώρα έχει αλλάξει σε πολλά. Εσένα γνώρισα και έτσι, έγινα πιο ρομαντική, και όλο φτιάχνω στο μυαλό μου μία βραδιά ιδανική. Παραδείγματος χάρη, να 'ναι νύχτα - φεγγάρι και να λιώνω στα χάδια σου! Παραδείγματος χάρη, το πρωί να μας πάρει να φιλώ τα σημάδια σου! Παραδείγματος χάρη, να 'ναι νύχτα - φεγγάρι και να λιώνω στα χάδια σου! Παραδείγματος χάρη, το πρωί να μας πάρει να φιλώ τα σημάδια σου! Παραδείγματος χάρηΔεν σχεδιάζω τη ζωή μου, τον χρόνο αφήνω να κυλά, μέσ' στο μυαλό μου όμως τώρα όνειρα βρίσκονται πολλά. Από τη μια στην άλλη ώρα άλλαξαν όλα τελικά, γνώρισα εσένα και έτσι βλέπω τα πάντα πιο ρομαντικά.
04. ΑΓΑΠΗ
· (Μουσική: Γιώργος Νιάρχος - Στίχοι: Θάνος Σοφός) · 2:48
Αγάπη, πού γυρνάς, πού χάνεσαι; Αγάπη, πού υπάρχεις, πού; Αγάπη, τη στιγμή που πιάνεσαι, αγάπη, ξεκινάς γι' αλλού. Τις αμαρτίες σου εγώ τις πληρώνω, λιώνω στη φλόγα σου σαν να 'μαι κερί. Μου δίνεις δάκρυ και πόνο, σε βάζω σε θρόνο, και 'συ μου χαλάς τη ζωή. Μου δίνεις δάκρυ και πόνο, σε βάζω σε θρόνο, και 'συ μου χαλάς τη ζωή. Αγάπη, με το ψέμα ντύνεσαι. Αγάπη, στο όνειρο πετάς. Αγάπη, με θυσίες δίνεσαι. Αγάπη, κι' όμως δεν κρατάς. Τις αμαρτίες σου εγώ τις πληρώνω, λιώνω στη φλόγα σου σαν να 'μαι κερί. Μου δίνεις δάκρυ και πόνο, σε βάζω σε θρόνο, και 'συ μου χαλάς τη ζωή. Μου δίνεις δάκρυ και πόνο, σε βάζω σε θρόνο, και 'συ μου χαλάς τη ζωή. Αγάπη, πού γυρνάς και χάνεσαι; Αγάπη, πού υπάρχεις, πού;
05. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ»
· (Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου - Στίχοι: Εύη Δρούτσα) · 2:45
Τι θα πει σήμερα πάλι «Δεν μπορώ»; Πες «Δε θέλω» και θα σε παραδεχτώ. Μυστικά ποτέ δεν είχαμε οι δυο μας, μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω απ' το δάχτυλο μας. Δεν υπάρχει «Δεν μπορώ» αλλά «Δε θέλω», κι' εγώ σε θέλω, κι' εγώ σε θέλω, πόσο σε θέλω! Δεν υπάρχει «Δεν μπορώ» αλλά «Δε θέλω», κι' εγώ σε θέλω, κι' εγώ σε θέλω, πόσο σε θέλω! Τι θα πει σήμερα πάλι «Δεν μπορώ»; Προσποιείσαι κι' έτσι δε θα σε δεχτώ. Μ' ανοιχτά χαρτιά καλύτερα να παίξεις, ε, μη ξεφεύγουμε λοιπόν πίσω από τις λέξεις.
06. ΠΟΣΟ Σ' ΑΓΑΠΩ - συνοδεύει ο Γιάννης Πάριος
· (Μουσική: Νίκος Λαβράνος - Στίχοι: Γιάννης Πάριος) · 3:38
Όταν σε βλέπω ξεχνώ τι έχω να σου πω και τρέμω σαν πουλί, χάνω τα λόγια και σαν παιδί καρδιοχτυπώ, ραγίζω σαν γυαλί. Πόσο σ' αγαπώ, σαν την σκιά όπου κι' αν πας σε κυνηγάω. Πόσο σ' αγαπώ, λες κι' είν' η πρώτη μου φορά που αγαπάω. Πόσο σ' αγαπώ, σαν την σκιά όπου κι' αν πας σε κυνηγάω. Πόσο σ' αγαπώ, λες κι' είν' η πρώτη μου φορά που αγαπάω. Πόσο σ' αγαπώ! Όταν σε χάνω μέσα στους δρόμους σε ζητώ και ψάχνω να σε βρω, κι' όταν σε βρίσκω, στις πρώτες λέξεις σταματώ, γελώ μα δε μιλώ.




Έπαιξαν οι μουσικοί: Χάρης Ανδρεάδης (πιάνο, πλήκτρα), Αντώνης Γούναρης (κιθάρα), Μπάμπης Λασκαράκης (κιθάρα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Ζηκογιάννης (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκος Αντύπας (ντραμς), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς), Κώστας Μιχαηλίδης (πλήκτρα), Γιώργος Ροϊλός (κρουστά), Φίλιππος Τσεμπερούλης (σαξόφωνο).

Προγραμματισμός ηλεκτρονικής ντραμς «Yamaha DTX 8» και «Akai D 900 sample»: Αντώνης Πλέσσας. Τα «samples» έγιναν από τον Αντώνη Πλέσσα και τον Νίκο Αντύπα.

Χορωδία: Κατερίνα Αδαμαντίδου, Λίτσα Γιαγκούση, Στέλιος Γουλιέλμος.


«Άσε τι λένε τα χαρτιά
και η ταυτότητα μου,
σήμερα έχω γεννηθεί
μαζί με τα όνειρα μου,
το παρελθόν μου το ξεχνώ
και ανοίγω τα φτερά μου
Θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω,
ό,τι δε γνώρισα να το γνωρίσω,
να ζω την κάθε μου στιγμή
με την καρδιά, με το κορμί,
απ' τη ρουτίνα μου να βγω,
να πω πως έζησα κι' εγώ»
 
Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 1988

Η παραγωγή έγινε από τον Αχιλλέα Θεοφίλου για τη δισκογραφική εταιρεία «Μίνως Μάτσας και Υιός Α.Ε» (έπειτα «Minos EMI» και σήμερα «Minos EMI / Universal») και οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο «Polysound» της Αθήνας, με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Χάρης Ανδρεάδης, με εξαίρεση το τραγούδι «Δεν υπάρχει “Δεν μπορώ”» που ενορχήστρωσε ο συνθέτης του, Αλέξης Παπαδημητρίου. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Χάρης Σπυρόπουλος και οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ντίνο Διαμαντόπουλο.
 
 
 
 
Τον Ιανουάριο του 1989, το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε κασέτα μαγνητικής εγγραφής (MINOS: MTCS 750 STEREO) και σε δίσκο ψηφιακής μορφής (MINOS: MCD 750) από την ίδια δισκογραφική εταιρία. Ενώ, το 1994, υπήρξε μια επανέκδοση του ψηφιακού δίσκου.


Marinella with Makis Matsas
in the signature of their contract,
in early 1988, after her “comeback”
to the Greek record company
Minos Matsas and Son Co Ltd.
| Photo by Makismatsas.gr
Ας μιλήσουμε για φίλους. Και πρώτος απ' όλους ο Αλέξης. Είκοσι χρόνια φιλίας και θαυμάσιας συνεργασίας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται γιατί πιστεύω στο ταλέντο του και στη μεγαλοσύνη του. Αλέξη σ' ευχαριστώ.
Είναι και ο Γιάννης Πάριος, τρυφερός και «ένας φίλος - αδερφός», από τους ανθρώπους που σε κοιτάζουν και σου λένε «τι θέλεις ψυχούλα μου, εγώ είμαι εδώ». Παντοτινός κι' αγαπημένος ο Γιάννης, ο πιο διαχρονικός άνθρωπος της ζωής μου (σ' αγαπάω Γιάννη μου!).
Είναι και ο Μάκης Μάτσας, πρώην άσπονδος «φίλος - αντίπαλος» και τώρα άσπονδος, φίλος - σύμμαχος, μια και από φέτος (1988) συνεργάζομαι με τη MINOS. Ζεστός και συνέχεια κοντά μου σε όλα τα προβλήματα.
Θα ήθελα να μιλήσω και για το δίσκο αλλά μήπως είναι καλύτερα να μιλήσετε εσείς μετά την ακρόαση. Αν με ρωτούσατε, πάντως, θα σας έλεγα ότι με τρεις ζεστούς, πολύτιμους φίλους, δεν μπορώ παρά να τον αγαπάω πολύ.
Ένα ευχαριστώ ακόμα και για τον Θάνο Σοφό, τον Γιώργο Νιάρχο, το Νίκο Λαβράνο και την Εύη Δρούτσα για την άμεση συμμετοχή τους.
Καλή ακρόαση λοιπόν!
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
(Από το εσώφυλλο του δίσκου «Τολμώ», Δεκέμβριος 1988)




Το άλμπουμ «Τολμώ» επισφράγισε την επιστροφή της Μαρινέλλας στη «Μίνως» μετά από είκοσι χρόνια, στην οποία είχε «μεταγραφεί» για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1963 μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη -όταν έφυγαν από την εταιρεία του Τάκη Λαμπρόπουλου (που κυκλοφορούσε δίσκους με τα σήματα «Columbia» και «His Master's Voice») για την εταιρεία του Μάκη Μάτσα (που κυκλοφορούσε δίσκους με τα σήματα «Odeon» και «Parlophone»).


Είναι πια Δεκέμβριος του 1963. (…) Το όνειρο της συνεργασίας μου με τον Στέλιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του. Ύστερα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις όλα πλέον είναι έτοιμα. Ένα τετραετές συμβόλαιο για τον Καζαντζίδη με μια αμοιβή αδιανόητη για την εποχή, και ένα ακόμη συμβόλαιο για τη Μαρινέλλα που θα άρχιζε πλέον εκτός από τα σεκόντο του Καζαντζίδη να κάνει και τη δική της σόλο καριέρα. (…) Τη στιγμή, όμως, που τα χέρια του Στέλιου και του πατέρα μου θα έπαιρναν τις πένες για να βάλουν τις τελικές υπογραφές, η γραμματέας του Δανιηλίδη μπαίνει ξαφνικά στην αίθουσα και μας αναγγέλλει ότι κάποιος ζητάει επειγόντως τον Στέλιο. (…) Η ώρα περνάει και αναρωτιόμαστε γιατί αργεί ο Στέλιος να επιστρέψει. Η Μαρινέλλα φανερά ανήσυχη βγαίνει στο διάδρομο και τρέχει προς την εξώπορτα για να δει τι συμβαίνει. (…) Θα είχε περάσει ένα τέταρτο που εμένα μου φάνηκε ένας χρόνος. Οπότε ξαφνικά από τη μισάνοιχτη πόρτα του γραφείου ακούμε βήματα στο διάδρομο και τη χαρακτηριστική φωνή της Μαρινέλλας να λέει στον Καζαντζίδη με πολύ έντονο ύφος: «Άκου να δεις Στέλιο. Αν εσύ δεν φοράς παντελόνια εγώ φοράω. Πάμε μέσα!». (…) Στο τέταρτο περίπου που περιμέναμε στο γραφείο του Δανιηλίδη, ο Κολοκοτρώνης προσπαθούσε να τον πείσει να πάνε στον Λαμπρόπουλο που, όπως του έλεγε, ήταν έτοιμος να του προσφέρει γη και ύδωρ. Ο Κολοκοτρώνης ήξερε πολύ καλά τον Στέλιο και εκτιμούσε ότι αν τον έπειθε έστω να τον ακολουθήσει για λίγο στο γραφείο του Τάκη, θα κατόρθωνε ίσως όχι μόνο να αναβάλει, αλλά και να ματαιώσει το συμβόλαιο μαζί μας. Δεν είχε υπολογίσει, ωστόσο, τα… παντελόνια της Μαρινέλλας!

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Μάκης Μάτσας: Πίσω απ' τη μαρκίζα», Νοέμβριος 2014)


Marinella with Makis Matsas in the signature of their contract,
after her “comeback” to the Greek record company
Minos Matsas and Son Co Ltd” in early 1988.
| Photo by Makismatsas.gr.

Εκείνη την εποχή, η Μαρινέλλα ήταν το «σεγκόντο» του Καζαντζίδη. Μαζί, από τα τέλη του 1957, είχαν ηχογραφήσει ως ντουέτο έναν μεγάλο αριθμό τραγουδιών, κάνοντας σημαντικές συνεργασίες και πολύ μεγάλες επιτυχίες (λ.χ. «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή», «Παράπονο», «Βράχο - βράχο τον καημό μου», «Το πέλαγο είναι βαθύ», «Κουρασμένο παλικάρι», «Ό,τι αγαπάω εγώ, πεθαίνει» κ.α.). Βέβαια, οι ατομικές ηχογραφήσεις της ερμηνεύτριας -όπως και αυτές στις οποίες «προηγείτο» και ακούγεται ως πρώτη φωνή- ήταν ελάχιστες (λ.χ. «Τι γυρεύεις από 'μένα», «Το παιδί μου περιμένω», «Ήρθα πάλι κοντά σου», «Αθήνα - Πειραιάς - Θεσσαλονίκη», «Έχω μι' αγάπη» κ.α.).


Marinella and Stelios Kazantzidis with Christos Kolokotronis
(lyricist - singer) at the "Columbia" studio recording.
| Photo credit: Takis Pananidis © March 21, 1961

Η συνύπαρξή τους στη «Μίνως» κράτησε δύο περίπου χρόνια. Μέσα σ' αυτό το διάστημα συνέχισαν ως ντουέτο τις σημαντικές συνεργασίες και μεγάλες επιτυχίες, ενώ αυξήθηκαν και οι «σόλο» ηχογραφήσεις της Μαρινέλλας -ειδικά όταν επήλθε ο χωρισμός του ζευγαριού το 1966, και η ερμηνεύτρια αποφάσισε να συνεχίσει τη δική της αυτόνομη πορεία στο μουσικό στερέωμα (λ.χ. «Όμορφη πόλη», «Ο δρόμος δίχως σύνορα», «Ποιος δρόμος είν' ανοιχτός», «Τα παλικάρια», «Γιατί να γίνω μάνα», «Δεν θέλω να μου κλείσετε τα μάτια», «Είμαστε αδέρφια», «Με το βοριά», «Μεσάνυχτα πού να σε βρω», «Στα μάτια σου γεννήθηκαν», «Απόψε χάνω μια ψυχή», «Έκλαψα χτες» κ.α.).
 
 
Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός © 1999
 
 
Μάλιστα, τον Δεκέμβρη του 2005, η «Minos EMI» έφτιαξε μια μουσική συλλογή με κάποιες απ' αυτές τις ηχογραφήσεις (σε επιμέλεια του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Γιώργου Τσάμπρα) και την κυκλοφόρησε σε διπλό ψηφιακό άλμπουμ, με τίτλο «Εγώ… (Ηχογραφήσεις 1957 - 1995)» (MINOS EMI: 0946 3517 8623), κάτω από την ετικέτα της «Capitol Original Masters».
 
Ωστόσο, οι πολύ μεγάλες επιτυχίες και η προσωπική καθιέρωση της ερμηνεύτριας ήρθαν όταν το 1967 αποχώρησε από τη «Μίνως» για την εταιρεία «Helladisc S.A» πειτα «Phonogram», «PolyGram Records», «Universal Music Greece» και σήμερα «Cobalt Music / Helladisc») με διευθυντή τον Νίκο Αντίππα, διαμορφώνοντας εκεί την προσωπική της δισκογραφία για δύο δεκαετίες, μέχρι το 1987.


Marinella and Makis Matsas (president of “Minos Matsas and Son”).
| Photo from the personal archive of Makis Matsas.

Το πρώτο «τόλμημα» της Μαρινέλλας όταν επέστρεψε στη «Μίνως», ήταν μια φιλική συμμετοχή στο προσωπικό άλμπουμ του Γιάννη Πάριου «Πιστός…» (MINOS: MSM 703 STEREO) τον Μάρτιο του 1988, ηχογραφώντας μαζί του μια ερωτική μπαλάντα του Αλέξη Παπαδημητρίου, σε στίχους του ερμηνευτή και τίτλο «Και να που γύρισες», που είχε βεβαίως τη δική της σημασία, καθώς έμοιαζε με ένα εκ νέου «καλωσόρισμα» στην εταιρεία Προς τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου, ο Γιάννης Πάριος ανταπέδωσε αυτό το «δώρο» στη Μαρινέλλα, με τη φιλική συμμετοχή του στο άλμπουμ «Τολμώ», τόσο ερμηνευτικά όσο και στιχουργικά.


«Και να που γύρισες,
έστω κι' αργά,
δειλά - δειλά, χωρίς μιλιά
Κι' ας μη μου μίλησες
κι' ας μη με φίλησες,
φτάνει που γύρισες,
έστω κι' αργά
Και να που γύρισα,
έστω κι' αργά,
δειλά - δειλά, χωρίς μιλιά
Έστω κι' αν πόνεσα,
έστω κι' αν έκλαψα,
φτάνει που γύρισα έστω κι' αργά
Κράτα με κοντά σου, κράτα με,
φεύγει η ζωή, αγάπα με
Άδικα το χρόνο χάσαμε,
κράτα με κοντά σου, κράτα με
Και να που γύρισες
Και να που γύρισα
Έστω κι' αργά,
δειλά - δειλά, χωρίς μιλιά»
 

 
«Και να που γύρισα, έστω κι' αργά,
σαν τα πουλιά, χωρίς φτερά
Μα δε σ' αρνήθηκα,
κι' ας τιμωρήθηκα,
φτάνει που γύρισα, έστω κι' αργά
Και να που γύρισες, έστω κι' αργά,
σαν τα πουλιά, χωρίς φτερά
Έστω κι' αν μάτωσες,
έστω κι' αν λύγισες,
φτάνει που γύρισες, έστω κι' αργά»



Marinella had a participation on Giannis Parios
studio album “Pistos (Faithful)” (MINOS: MSM 703)
with the ballad “Ke na pou yirises (And here you are)”
by Alexis Papadimitriou on lyrics by Giannis Parios.
| Photo credit: Dimitris Panoulis © March, 1988




«Εσύ που τώρα με κρατάς
και μέσ' τα μάτια με κοιτάς,
να μ' αγαπάς, να μ' αγαπάς γιατί
φεύγει η ζωή και δε γυρνά
Και 'γω που νιώθω σαν Θεός
απ' της αγάπης σου το φως,
μη μ' αρνηθείς, μη μ' αρνηθείς γιατί
άλλος κανείς δε μ' αγαπά
Σ' αγαπώ και ας τρέμω τον καιρό
Εγώ είμαι εδώ, με βλέπεις,
 είμαι εδώ, εγώ που σ' αγαπώ
Κι' εγώ είμαι εδώ»

Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 1988

Marinella and Stamatis Fasoulis
(director) in a Press Conference
at the “Rex” Music Hall
in Athens, November 1988.
| Photo by Lambrakis Press Group ©
Η μεγαλύτερη και πιο διαχρονική επιτυχία του άλμπουμ «Τολμώ», ήταν -φυσικά- το ομότιτλο τραγούδι, ενώ εκείνη την εποχή ακούστηκαν πολύ και τα υπόλοιπα τραγούδια (λ.χ. «Εμείς ταιριάζουμε», «Παραδείγματος χάριν», «Κούρσα θανάτου», «Αχ, και να γινόμουν η αγάπη σου», «Θέλω να ζήσω», «Δεν υπάρχει “Δεν μπορώ”», «Και τα λοιπά» κ.α.).

Αξίζει να αναφερθεί, η ζωντανή παρουσίαση - προώθηση των τραγουδιών από την ερμηνεύτρια στην Ελληνική Τηλεόραση (λ.χ. στην τηλεοπτική εκπομπή «Μουσικό περιοδικό» του Γιώργου Κατσαρού στην ΕΤ-2 και στην τηλεοπτική εκπομπή «Τέχνη και πυροτεχνήματα» του Σταμάτη Φασουλή στην ΕΤ-1), όπως και στο «Ρεξ» της οδού Πανεπιστημίου (του ιστορικού κινηματογράφου που μετατράπηκε σε λαμπερό μιούζικ - χολ με την εικαστική προσφορά του Γιάννη Τσαρούχη και εγκαινιάστηκε από τη Μαρινέλλα τον Νοέμβριο του 1988) για δύο συνεχόμενες χρονιές, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.


Marinella singing at the “Rex” Music Hall in Athens.
| Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 1988

Η απονομή «χρυσού δίσκου» πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 σε μια λαμπερή εκδήλωση στο «Ρεξ», όπου έγινε και η παρουσίαση του επόμενου άλμπουμ της Μαρινέλλας, «Είσαι μια θύελλα» (MINOS: MSM 831 STEREO), με τους ίδιους συντελεστές.


Marinella, Achilleas Theofilou (producer), Makis Matsas
at the awarding of the gold album “Tolmo” at the Rex Music Hall.
| Photo credit: Studio Panoulis © December 1989

Marinella, Achilleas Theofilou, Evi Droutsa, Alexis Papadimitriou,
Makis Matsas Thanos Sophos, George Niarchos, Roni Sophou at the awarding
of the gold album “Tolmo” and the presentation of the album “Ise mia thiella”.
| Photo credit: Studio Panoulis © December 1989

Τον Οκτώβριο του 2002, κυκλοφόρησε μια ειδική «οικονομική» έκδοση του «Τολμώ» και του «Είσαι μια θύελλα» σε ψηφιακό δίσκο από την «Minos EMI», με τίτλο «Τολμώ · Είσαι μια θύελλα» (MINOS EMI: 7314 5430 7423), με την ετικέτα της «Capitol Records».
 

«Με συναρπάζεις σα να βλέπω περιπέτεια,
είσαι υπερένταση που ξέρω τη συνέπεια
Μου είπες "Πάντα έτσι θα 'μαι,
μη μ' αγγίζεις, θα καείς"
κι' όμως τολμώ να σ' αγαπώ,
ό,τι και αν πεις
Τολμώ
στο ναρκοπέδιο που ζεις να περπατώ!
Τολμώ μέσα στο τούνελ
που περνάς να ακολουθώ!
Τολμώ
να 'μαι αντίλαλος δικός σου, σ' αγαπώ!
Τολμώ, όσα δε τόλμησε κανείς
εγώ τολμώ Τολμώ!
Στον τόνο θα 'ρθω που μιλάς να σου μιλήσω,
δεν εμποδίζομαι, ρισκάρω, θα τολμήσω
Σε αγαπάω, δε με νοιάζει να πουλήσω μια ζωή
για μια στιγμή που θα σε ζω, μία στιγμή»

Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 1988

«You fascinate me
as if I'm watching an adventure,
you are a tension and I know
what the outcome will be
You said to meI will always be like this,
don't touch me, you will get burned
and yet I dare to love you,
no matter what you say
I dare
to walk in this minefield you're living in,
I dare to follow you in this tunnel
that you're walking in,
I dare to be your echo; I love you!
I dare
to do everything that everyone else
never dared to doI dare!
I will come and speak to you
in the same tone you're speaking in,
nothing can obstruct me,
I'll risk it, I'll dare to do it
I love you and I don't care
if I have to sell my life
for just a moment with you, just a moment»
 
Ακολουθήστε μας / Follow us: 
· YOUTUBE 
 
| In December 1988, the studio album “Tolmo (I dare)was released by Minos Matsas and Son Co Ltd. (Minos EMI, Minos EMI / Universal) in Greece. It includes twelve songs recorded by Marinella (e.g. “Tolmo”, “Koursa thanatou”, “Ah ke na ginomoun i agapi sou”, “Emis teriazoume”, “Paradigmatos charin”, “Ke ta lipa” and “Den iparchi ''Den mporo''”), with the participation of the great Greek singer and lyricist Giannis Parios. After the release date, the album went “gold”, selling over 50,000 units.
 
 
 

The original release was in stereo version on vinyl (Minos: MSM 750 STEREO). In January 1989, the album was released on compact cassette (MINOS: MTCS 750 STEREO) and compact disc (MINOS: MCD 750) by Minos Matsas and Son. The compact disc was re-issued in 1994.

 
Φωτογραφίες: Ντίνος Διαμαντόπουλος © 1988-89
 
In October 2002, the album was re-issued in remastered version with the 1989 studio album “Eise mia thiella” (Minos: MSM 831 STEREO) on a CD compilation album, titled “Tolmo · Eise mia thiella” (Minos EMI: 7314 5430 7423) by Minos EMI, under the label of Capitol Records.
 
Side One.
01. “Tolmo(I dare)
– (Music: Alexis Papadimitriou - Lyrics: Evi Droutsa)3:03
Me sinarpázis san na vlépo peripétia, íse iperéntasi pu xéro ti sinépia, mu ípes “Pánta étsi tha 'me, mi m' aggízis, tha kaís” ki' ómos tolmó na s' agapó, ó,ti ke an pis. Tolmó sto narkopédio pu zis na perpató! Tolmó mésa sto túnel pu pernás na akoluthó! Tolmó na 'me antílalos dikós su, s' agapó! Tolmó, ósa de tólmise kanís egó tolmó, tolmó! Ston tóno tha 'rtho pu milás na su milíso, den empodízome, riskáro, tha tolmíso. Se agapáo, de me niázi na pulíso mia zoí yia mia stigmí pu the se zo, mía stigmí.
02. “Ah, ke na ginomoun i agapi sou(Ah, if I become your love)
– (Music: Giorgos Niarchos - Lyrics: Argiro Sofou)2:43
Íse ekínos pu mporí agápi na mu dósi, órimos ántras ke pedí, mia flóga diladí. Ki' ómos, poté den éhis di ti m' éhi anastatósi, poté den éhis niósi ti mu simvéni, ti. Ah ke na yinómun i agápi su, ah! Ah, ke na kimómun sto kreváti su, ah! Na 'muna ekíni pu sta héria su kratás! Ah, ke na mu les pos m' agapás! Ah ke na yinómun i agápi su, ah! Ah, ke na kimómun sto kreváti su, ah! Na 'muna ekíni pu sta héria su kratás! Ah, ke na mu les pos m' agapás! Íse éna páthos dinató ki' ómos den to 'his máthi, próvlima kathimerinó pu monahí mu zo. Sképsi pu kéi to mialó, més' stin kardiá mu agkáthi, ap' ta oréa láthi pu axízi na agapó.
03. “Koursa thanatou(Race of death) in duet with Giannis Parios
– (Music: Alexis Papadimitriou - Lyrics: Evi Droutsa)3:05
Mia fléva épiasa ston krótafo su pu ékeye, stathmós zoís aftí i stigmí, yerá me édene. Ta rúha yíro petaména éna kuvári, aftí tin óra pu fotiá íhame pári. Kúrsa thanátu, mia níhta Savvátu, ton pótho su esthánome. Més' ton idróta na svínis ta fóta, tin óra pu hánome. Kúrsa thanátu, mia níhta Savvátu, ton pótho su esthánome. Més' ton idróta na svínis ta fóta, tin óra pu hánome. Mia sárka éyines me ti dikí mu pu éfraze, vradiá zoís, horís tambú, sto símpan m' évgaze. Ta dáhtila su na haidévun to kormí mu, aftí tin óra pu íne i ékrixi dikí mu.
04. “Emis teriazoume(We suit each other)
– (Music: Giorgos Niarchos - Lyrics: Thanos Sophos) 3:00
Mazí se mia fotiá ki' i dio kaíkame, mazí ton drómo tis agápis vríkame, mazí to parelthón mas arnithíkame ki' ípame pos de svíni o érotas aftós. Emís teriázume, san dio stagónes ídies miázume, ke m' agapás ke se hriázome, ke pánta tha 'maste mazí, mia zoí. Emís teriázume ke ti zoí mas ti mirázume, ke proskefáli den allázume, yia mia zoí. Mazí kenúryia istoría grápsame, mazí to “S' agapó” pantú fonáxame. Mazí, mazí ponésame ke klápsame, ki' ípame pos de svíni o érotas aftós.
05. “Tha kerdiso i tha chaso(I'll win or I'll lose)
– (Music: Nikos Ignatiadis - Lyrics: Evi Droutsa) 3:26
Min aporís pu de zitó órkus sta astéria, as dúme, étsi aplá, to théma pu mas aforá. De ftáni esí na mu kratás ta dio mu héria, prépi na zísume kι' emís kápia forá. Tha kerdíso í tha háso, den me niázi ti tha vgi, thélo ésto ke yia lígo na perásume mazí. Tha kerdíso í tha háso, den me niázi teliká, thélo móno na proftáso ti zoí mas pu perná. De su zitó trelá lipón na m' agapísis, to páthos áse mia stigmí, na yíni flóga dinatí. I epafí férni mazí pollés ekplíxis, den xéris ávrio ti mporí na mas simví.
06. “Ke ta lipa(Et cetera)
– (Music: Alexis Papadimitriou - Lyrics: Evi Droutsa) – (First version: Nelly Manou, 1988) 3:01
Protovulíes pós den ého? Étsi esthánome! De mu exiyís poté pú páme ke ti kánume, esí skarónis ena prógramma sta xafniká, ki' akoluthó egó, ke ta lipá ke ta lipá… Mazí su ta paráloga ta vrísko logiká, ti állo na su po? Ke ta lipá ke ta lipá… Mazí su ta paráloga ta vrísko logiká, ti állo na su po? Pos s' agapó, ke ta lipá… Ólo mu les “Oréa ta teriazume” ke méno egó me tis fonés su na diatázune, de niótho ánthropos m' apófasi ki' idaniká, ki' ómos s' agápisa, ke ta lipá ke ta lipá… Mazí su ta paráloga ta vrísko logiká, ti állo na su po? Ke ta lipá ke ta lipá… Mazí su ta paráloga ta vrísko logiká, ti állo na su po? Pos s' agapó, ke ta lipá! Mazí su ta paráloga ta vrísko logiká, ti állo na su po? Ke ta lipá ke ta lipá… E, mazí su ta paráloga ta vrísko logiká, ti állo na su po? Ke ta lipá ke ta lipá ke ta lipá!


«You are the one who can give me love,
a mature man and a boy, a flame that is,
but you have never seen what upsets me,
you have never felt what is going on with me
If only I became your love, if only!
If only I slept in your bed, if only!
I were the one you hold in your hands
and if only you told me you love me!
If only I became your love, if only!
If only I slept in your bed, if only!
I were the one you hold in your hands
and if only you told me you love me!
You are a strong passion
but you haven't found out,
an everyday problem that I go through alone,
a burning thought in the mind,
a torn in my heart,
of the nice mistakes that are worth my love»

Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 1988

Side Two.
01. “Na m' agapas (Love theme from St. Elmo's Fire)” (Love me) in duet with Giannis Parios
– (Music: David Foster - Lyrics: Giannis Parios) – 3:07
Esí pu tóra me kratás ke més' sta mátia me kitás, na m' agapás, na m' agapás yiatí févgi i zoí ke de yirná. Ke 'gó pu niótho san Theós ap' tis agápis su to fos, mi m' arnithís, mi m' arnithís yiatí állos kanís de m' agapá. S' agapó ke as trémo ton keró. Egó íme edó, me vlépis, íme edó. Ki' egó íme edó. Esí pu tóra me kratás ke més' sta mátia me kitás, na m' agapás, na m' agapás yiatí állos kanís de m' agapá. S' agapó ke as trémo me ton keró. Egó íme edó, me vlépis, íme edó, egó pu s' agapó. Ki' egó íme edó. Esí pu tóra me kratás. Esí, yia pánta móno esí.
02. “Thelo na ziso (I want to live)
– (Music: Giorgos Niarchos - Lyrics: Thanos Sophos, Napoleon Eleftheriou) 2:58
Áse ti léne ta hartiá ke i taftótita mu, símera ého gennithí mazí me ta ónira mu, to parelthón mu to xehnó ke anígo ta fterá mu. Thélo na zíso, thélo na zíso, ó,ti de gnórisa na to gnoríso. Na zo tin káthe mu stigmí me tin kardiá, me to kormí, ap' ti rutína mu na vgo, na po pos ézisa ki' ego. Thélo na zíso, thélo na zíso! Tha yíno eléfthero pulí xéniasta na petáo, ke de tha mpéno se kluví óso ke an agapáo, ton élegho ke ti sklaviá kathólu den ta páo! Thélo na zíso, thélo na zíso, ó,ti de gnórisa na to gnoríso. Na zo tin káthe mu stigmí me tin kardiá, me to kormí, ap' ti rutína mu na vgo, na po pos ézisa ki' ego. Thélo na zíso, thélo na zíso! Tin peramséni mu zoí, óli tin akiróno, yia na prolávo to parón ke ton haméno hróno, ke apó símera tha zo yia tin kardiá mu móno.
03. “Paradigmatos charin (For example)
– (Music: Alexis Papadimitriou - Lyrics: Evi Droutsa) 2:44
Den káno shédia poté mu, den káno ónira trelá, i diáthesi mu ómos tóra éhi alláxi se pollá. Eséna gnórisa ke étsi, éyina pio romantikí, ke ólo ftiáhno sto mialó mu mía vradiá idanikí. Paradígmatos hári, na 'ne níhta - feggári ke na lióno sta hádia su! Paradígmatos hári, to proí na mas pári na filó ta simádia su! Paradígmatos hári, na 'ne níhta - feggári ke na lióno sta hádia su! Paradígmatos hári, to proí na mas pári na filó ta simádia su! Paradígmatos háriDen shediázo ti zoí mu, ton hróno afíno na kilá, mes' sto mialó mu ómos tóra ónira vrískonte pollá. Apó ti mia stin álli óra állaxan óla teliká, gnórisa eséna ke étsi vlépo ta pánta pio romantiká.
04. “Agapi (Love)
– (Music: Giorgos Niarchos - Lyrics: Thanos Sophos)2:48
Agápi, pú yirnás, pú hánese? Agápi, pú ipárhis, pú? Agápi, ti stigmí pu piánese, agápi, xekinás yi' allu. Tis amartíes su egó tis pliróno, lióno sti flóga su san na 'me kerí. Mu dínis dákri ke póno, se vázo se thróno ke 'si mu halás ti zoí. Mu dínis dákri ke póno, se vázo se thróno ke 'si mu halás ti zoí. Agápi, me to pséma ntínese. Agápi, sto óniro petás. Agápi, me thisíes dínese. Agápi, ki' ómos den kratás. Tis amartíes su egó tis pliróno, lióno sti flóga su san na 'me kerí. Mu dínis dákri ke póno, se vázo se thróno ke 'si mu halás ti zoí. Mu dínis dákri ke póno, se vázo se thróno ke 'si mu halás ti zoí. Agápi, pú yirnás ke hánese? Agápi, pú ipárhis, pú?
05. “Den iparchi ''Den mporo'' (There's no such thing as “I can't”)
– (Music: Alexis Papadimitriou - Lyrics: Evi Droutsa) 2:45
Ti tha pi símera páli “Den mporó”? Pes “De thélo” ke tha se paradehtó. Mistiká poté den íhame i dio mas, min krivómaste lipón píso ap' to dáhtilo mas. Den ipárhi “Den mporó” allá “De thélo”, ki' egó se thélo, ki' egó se thélo, póso se thélo! Den ipárhi “Den mporó” allá “De thélo”, ki' egó se thélo, ki' egó se thélo, póso se thélo! Ti tha pi símera páli “Den mporó”? Prospiíse ki' étsi de tha se dehtó. M' anihtá hartiá kalítera na péxis, e, mi xefévgume lipón píso apó tis léxis.
06. “Poso s' agapo(How much I love you) - featuring Giannis Parios
– (Music: Nikos Lavranos - Lyrics: Giannis Parios) 3:38
Ótan se vlépo xehnó ti ého na su po ke trémo san pulí, háno ta lóyia ke san pedí kardiohtipó, rayízo san yialí. Póso s' agapó, san ti skiá ópu ki' an pas se kinigáo. Póso s' agapó, les ki' in' i próti mu forá pu agapáo. Póso s' agapó, san ti skiá ópu ki' an pas se kinigáo. Póso s' agapó, les ki' in' i próti mu forá pu agapáo. Póso s' agapó! Ótan se háno mésa stus drómus se zitó ke psáhno na se vro, ki' ótan se vrísko, stis prótes léxis stamató, yeló ma de miló.


«Don't mind what the papers say
or my identity card,
I have been born today along with my dreams,
I forget about my past
and I'm opening my wings
I want to live, I want to live,
whatever I haven't known to know it now,
to live my every moment with heart and body,
to come out of my rut,
to say that I have actually lived
I want to live, I want to live!
I'll be a free bird and fly carefree,
I won't 'go inside any cage
however much I might love
Control and slavery, I don't dig them at all!
I want to live, I want to live,
whatever I haven't known to know it now,
to live my every moment with heart and body,
to come out of my rut,
to say that I have actually lived
I want to live, I want to live!
My past life, I invalidate it all,
to catch up with the present and lost time,
and from today on I'll live for my heart alone»

Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 1988

Let's talk about friends. And first of all, Alexis Papadimitriou. Twenty years of friendship and wonderful cooperation are continuing and will continue, because I believe in his talent and greatness. Thank you, Alexis.
There is also Yiannis Parios, a gentle man and a friend-brother, of those people who look at you and tell youwhat do you want, my sweetheart, I'm here”. He is an everlasting and beloved friend, the most timeless man of my life (I love you, my Yiannis!).
And Makis Matsas, a former irreconcilable “friend-rival” and now, an irreconcilable friend-ally, since this year (1988) I am working with MINOS. He is a warm man and always there for me in all problems.
I'd like to talk about the album too, but maybe it would be better to be you who will be speaking after the hearing. If you'd asked me, though, I'd tell you that with three warm, precious friends, I can only really love this album.
A thank you also to Thanos Sophos, Giorgos Niarchos, Nikos Lavranos and Evi Droutsa for their immediate involvement.
Happy listening, then!
MARINELLA
(Text from the inside cover of the album “Tolmo”, December 1988)

Musicians.
Charis Andreadis – Piano, keyboards
Antonis GounarisMpampis LaskarakisKostas Nikolopoulos – Guitars
Giorgos Zikogiannis – Electric bass
Nikos Antypas – Drums, samples
Giannis Sarikos – Drums
Kostas Michailidis – Keyboards
Giorgos Roilos – Percussion
Philippos Tsemperoulis – Saxophone
Antonis Plessas – Electronic drum programming, samples

Chorus.
Katerina Adamantidou, Litsa Giagkousi, Stelios Goulielmos.




Personnel.
Achilleas Theofilou – Producer
Charis Andreadis – Arranger and conductor
Alexis Papadimitriou – Arranger on the track “Den iparchi ''Den mporo''”
Giannis Smyrneos – Recording engineer in the studio “Polysound”
Dinos Diamantopoulos – Photographer
Charis Spyropoulos – Cover

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου