4 Ιουνίου 2017

Και τώρα, οι τρεις τους

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ · ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ · ΓΛΥΚΕΡΙΑ
Τρεις μεγάλες φωνές ενώνουν πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το τραγούδι είναι «Γυναικεία υπόθεση»!

Photo credit: Giorgos Kalfamanolis © March 28, 2017

Από την δημοσιογράφο Ματούλα Κουστένη
για την «Εφημερίδα των Συντακτών»
 
Δημοσίευση: Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, Ελλάδα


«Η Ελένη Βιτάλη έχει θεία φωνή. Είμαι η μεγαλύτερη θαυμάστρια της. Από την εποχή του Καζαντζίδη τον άκουγα να λέει πόσο σπουδαία τραγουδάει. Κι' αυτός δεν ήταν εύκολος άνθρωπος, δεν έλεγε εύκολα κομπλιμέντα. Αργότερα στο τραγούδι εμφανίστηκε το μικρό μας: Η Γλυκερία. Είναι αυτό που λέμε ακούραστη τραγουδίστρια. Ερμηνεύτρια που παίρνει ένα κομμάτι και το κάνει ό,τι θέλει, το λέει όπως θέλει. Κάθε μέρα πηγαίνω στην πρόβα και την ακούω να τραγουδά διαφορετικά. Tην κοιτάζω και αλλάζουμε φωνές. Μπορεί με μια ματιά να καταλάβει πού δυσκολεύομαι και να σπεύσει να με συμπληρώσει…».

Η Μαρινέλλα είναι αυτή που έκανε τις συστάσεις με τη γνωστή της ειλικρίνεια, ορμή και γενναιοδωρία. Τρεις γυναίκες, λοιπόν, τρία διαφορετικά ρεπερτόρια, τρεις φωνές με διαφορετική γοητεία, πολλές περισσότερες οι προκλήσεις από τη συνάντηση τους.

Η μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού με την απίστευτη καριέρα, η Ελένη Βιτάλη με τη μοναδική χροιά και τις αξεπέραστες ερμηνείες, και η χαρισματική και χαμηλών τόνων Γλυκερία που ως γνήσια λαϊκή τραγουδίστρια της γενιάς της διαγράφει μια αξιοσημείωτη πορεία εκτός συνόρων.

Η φοβερή αυτή τριάδα γλυκάθηκε από μια «τυχαία» συνεργασία της και αποφάσισε φέτος το καλοκαίρι να γυρίσει τη χώρα. Η πρώτη μουσική συνάντηση της «Γυναικείας υπόθεσης» -όπως βάφτισαν τη σύμπραξη τους- θα γίνει στις 21 Ιουνίου 2017 στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας.

Οι τρεις κορυφαίες τραγουδίστριες συναντιούνται πρώτη φορά επί σκηνής (η Βιτάλη με τη Γλυκερία, που είναι και κουμπάρες, έχουν επανειλημμένα δουλέψει μαζί). «Είναι μεγάλη μου τιμή να αποτελώ τον τρίτο κρίκο σε αυτήν τη συνεργασία. Περιμένω την ώρα και τη στιγμή να ξεκινήσουμε αυτή τη δουλειά. Και ναι, το παραδέχομαι: Έχω τρακ, ψέματα να πω; Πιάνω το χέρι της Ελένης και της Γλυκερίας και ξέρω ότι βρίσκομαι δίπλα σε δύο κορίτσια που θαυμάζω, δύο μεγάλες τραγουδίστριες, δύο Κυρίες με μεγάλο κάπα κεφαλαίο…».

«Η Ελένη είναι η άγκυρα του τρίο κι' εμείς οι άλλες δύο βολοδέρνουμε…» είπε η Μαρινέλλα και εξήγησε πώς ακριβώς ξεκίνησαν όλα: «Συνεργαστήκαμε πρώτη φορά πριν από κάποιο καιρό για δυο συναυλίες στην Κύπρο. Είδαμε πόσο καλά ταιριάζαν οι φωνές μας κι' είπαμε να το επαναλάβουμε…». Άλλωστε είναι τόσο ευρύ το ρεπερτόριο τους που αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να διαμορφώνεται διαρκώς. Προς το παρόν, τα έχουν χωρίσει ως εξής: «Εγώ θέλω να κάνω τα σεγόντα, να είμαι η τρίτη φωνή που θα κουμπώνει λίγο τις άλλες δύο. Καλές φωνές έχουμε, καλές τραγουδίστριες είμαστε… Του κερατά, κάτι καλό θα κάνουμε! Αφήστε που σε περιοδεία σπάνια θα βρείτε τόσο μεγάλη και καλή ορχήστρα…» συμπλήρωσε γελώντας η Μαρινέλλα.

Έκπληξη όμως προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε η ίδια για τις «δυσκολίες» που αντιμετώπισαν στήνοντας αυτό το πρόγραμμα. «Δεν είναι εύκολη αυτή η σύμπραξη. Ίσως και να μην ξαναδουλέψουμε. Εγώ μπορεί να… Όχι καλέ να πεθάνω, για όνομα του Θεού!» είπε σκασμένη στα γέλια. «Αλλά κάποια στιγμή, μοιραία, θα σταματήσω να τραγουδάω. Ακούστε: Έχω τόσο πολύ τακτοποιήσει τον εαυτό μου, που όποτε έρθει η ώρα θα το αποδεχτώ. Αγαπώ αυτό που κάνω κι' όσο με ανέχονται ακόμα θα τραγουδώ. Τα δύο κορίτσια όμως, σε αντίθεση με 'μένα, έχουν ακόμα τράτο μπροστά τους. Γι' αυτό και η χαρά μου είναι μεγάλη…».

Απαντώντας στη Μαρινέλλα, πρώτη η Ελένη Βιτάλη είπε: «Ό,τι λέει η Μαρινέλλα είναι για 'μένα σεμινάριο, γιατί πάντα σε μια κουβέντα υπάρχει συμπυκνωμένη γνώση. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η μυθική τραγουδίστρια ήταν για όλες μας, έστω κι' ακούσια, δασκάλα. Πάντα μαθαίνω και πάντα θα έχω την ίδια αγωνία όταν δουλεύω με την καλύτερη Ελληνίδα ερμηνεύτρια ανεξαρτήτως μουσικού είδους. Θυμάμαι κάποτε σε μία από τις πρώτες μας επαφές με είχε μαλώσει: “Μάθε τη φωνή σου να την κάνεις σαν λάστιχο…”. Ενώ λίγο πιο μετά, όταν τραγουδούσα στο “Μον Σενιέρ” στην Πατησίων, με πήρε στην τουαλέτα και μου είπε: “Νομίζεις ότι είμαι πολύ πιο ψηλή από εσένα; Με βλέπεις πώς στέκομαι; Στήσου καλά, επιτέλους!”».

Το πώς αλληλοσυμπληρώνονται αλλά και τους τρόπους που βρήκαν για να φτιάξουν ενδιαφέροντα ντουέτα και τρίο σε απρόσμενα τραγούδια επισήμανε η Γλυκερία: «Θα ταξιδέψουμε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Είμαι χαρούμενη απερίγραπτα που ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Να πω ότι και οι δύο αγαπημένες μου είναι από τα πιο ακομπλεξάριστα άτομα που έχω γνωρίσει… Επίσης, ο κόσμος που θα έρθει να μας δει θα πληρώσει ένα εισιτήριο σαν να έβλεπε μία παράσταση με έναν τραγουδιστή. Σε επαρχιακές, έτσι, πόλεις που οι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να βλέπουν συχνά τόσο μεγάλα σχήματα, τους δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουν ένα σπουδαίο πρόγραμμα με ένα μόλις εισιτήριο!».

Κλείνοντας, μας έβαλαν να τους υποσχεθούμε πως θα πάμε στις 21 του μηνός στο Κατράκειο της Νίκαιας. Κάποιοι όμως έχουν ήδη προδιαγράψει ότι αυτό το τρίο θα βγάλει και τον χειμώνα παρέα.

Info.
Το πρόγραμμα των συναυλιών:
Αθήνα (Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, 21/6),
Πάτρα (Γήπεδο Παναχαϊκής, 03/7),
Θεσσαλονίκη (Θέατρο Γης, 12/7),
Ηράκλειο (Παγκρήτιο Στάδιο, 17/7),
Χανιά (Εθνικό Στάδιο, 19/7),
Αρχαία Ολυμπία (Θέατρο Φλόκα, 02/8),
Δίον - Φεστιβάλ Ολύμπου (Αρχαίο Θέατρο Δίον, 09/8),
Χαλκιδική - Φεστιβάλ Κασσάνδρας (Αμφιθέατρο Σίβηρης, 11/8),
Αρχαία Μεσσήνη (Αρχαίο Στάδιο Μεσσήνης, 18/8).
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| An article by Matoula Kousteni about Marinella, Eleni Vitali and Glykeria for the Greek newspaper I Efimerida ton Syntakton (The journal of authors), on the occasion of their Summer Concert Tour in cities and islands of Greece, entitled “Ginekia ipothesi (A woman's affair)”, and the recent Press Conference held in Athens, on May 30, 2017. Tickets are available online at www.ticketservices.gr. | Published: Sunday, June 4, 2017 | Source: EFSYN Newspaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου