1 Απριλίου 2018

Ξανάσμιξαν Μαρινέλλα - Καζαντζίδης

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ»
Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ


Άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»
 
Κυκλοφορία: Παρασκευή 1 Απριλίου 1988, Ελλάδα


ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ - ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ, το πιο δημοφιλές κάποτε ζευγάρι του λαϊκού τραγουδιού, ξανάσμιξαν για ένα δίσκο που θα κυκλοφορήσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, λίγο πριν από το Πάσχα και θ' αποτελέσει ασφαλώς το γεγονός της χρονιάς στο Ελληνικό Τραγούδι.
Συνθέτης των τραγουδιών είναι ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Καζαντζίδη και εχθρός του τα τελευταία χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος συμμετέχει και ως μουσικός με το μπουζούκι του.
Τίτλος του δίσκου «Η μεγάλη συνάντηση».
Έτσι μ' ένα δίσκο έχουμε μια αναπάντεχη «συνάντηση κορυφής», η οποία δεν είναι άσχετη προς το όλο κλίμα της συμφιλίωσης και της ομοψυχίας που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στο χώρο του τραγουδιού, κορυφαία εκδήλωση του οποίου υπήρξε η προχτεσινή διακήρυξη ομόνοιας και συνεργασίας μεταξύ των σωματείων δημιουργών - εκτελεστών.
Ο δίσκος, που ετοιμάστηκε με πλήρη μυστικότητα, ώστε να μη διαρρεύσει (λέγεται ότι ο Στέλιος δεν το είπε ούτε καν στη μάνα του, την κυρά - Γεσθημανή), αποφασίστηκε και ηχογραφήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών», σε χρόνο ρεκόρ, μόλις ο Καζαντζίδης αποδεσμεύτηκε από τη δισκογραφική εταιρεία «Μίνως» στην οποία ανήκε και προσχώρησε (έναντι αδρού τιμήματος) στην «Πόλυγκραμ», με την οποία συνεργαζόταν ως προχτές η Μαρινέλλα. Ήδη χτεσινό Δελτίο Τύπου της «Μίνως», μετά φωτογραφίας, μας πληροφορεί ότι η τραγουδίστρια υπόγραψε συμβόλαιο και ανήκει στο δυναμικό της. Πρόλαβε όμως πριν, να ολοκληρώσει το δίσκο με τον Καζαντζίδη.


ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ

Πρόσωπα με προσβάσεις και στους δύο καλλιτέχνες έπαιξαν ρόλο στο νέο καλλιτεχνικό ζευγάρωμα, που έγινε δυνατό και για έναν πρόσθετο λόγο: τα έσοδα από τη συμμετοχή του Καζαντζίδη στο δίσκο, θα διατεθούν υπέρ των «προβληματικών» παιδιών (παλιά ανεκπλήρωτη υπόσχεση του Στέλιου, που όπως λέει, το είχε βάρος στην ψυχή του), ενώ αυτά που αναλογούν στη Μαρινέλλα θα δοθούν στο φαινόμενο «Άρης», μεγάλη αγάπη της φίλαθλης τραγουδίστριας.
Ο τρόπος διάθεσης των εσόδων του Καζαντζίδη εξηγεί και την παρουσία στο δίσκο του πρώην συνεργάτη και ως πρόσφατα επίσης εχθρού του, στιχουργού Χρήστου Κολοκοτρώνη.
Ο Κολοκοτρώνης έγραψε τους στίχους τεσσάρων τραγουδιών, τέσσερα ο παλαίμαχος και δοκιμασμένος Κώστας Βίρβος και τέσσερα ο νεότερος Λευτέρης Χαψιάδης. Όσοι τον άκουσαν μιλάνε για μια ευτυχισμένη σύζευξη του παλιού με το καινούργιο.
Ενδεικτικό του ύφους των τραγουδιών είναι οι παρακάτω στίχοι του τραγουδιού, που έχει τίτλο «Ξενιτευτήκαμε – γυρίσαμε».
«Περπατήσαμε μαζί, μοιραστήκαμε το ψωμί και τον ύπνο / δοκιμάσαμε την ίδια πίκρα του αποχωρισμού / χτίσαμε με τις πέτρες που είχαμε τα σπίτια μας / πήραμε τα καράβια, ξενιτευτήκαμε - γυρίσαμε…».


ΙΣΟΤΙΜΑ

Και μερικά ακόμα στοιχεία για το δίσκο: Σε αντίθεση με εκείνους της παλιάς εποχής, όπου η Μαρινέλλα ήταν στη σκιά του Καζαντζίδη -και σαν φωνή και σαν παρουσία- εδώ είναι σε ισότιμη βάση: τέσσερα τραγούδια λέει ο Καζαντζίδης, τέσσερα η Μαρινέλλα και τ' άλλα τέσσερα τα μοιράζονται (μισούς στίχους ο ένας, μισούς στίχους ο άλλος και τα ρεφρέν μαζί). Γίνεται σαφές, ότι ακριβοδίκαιη είναι και η συμμετοχή των υπόλοιπων συντελεστών, όχι όπως παλαιότερα, όπου «Όλοι δουλεύαμε για το Στέλιο», κατά τα λεγόμενα πρώην και νυν συνεργάτη του.
Να θυμίσουμε ότι ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα (ζευγάρι και στη ζωή για πολλά χρόνια, τον παλιό καλό καιρό), σταμάτησαν να συνεργάζονται από το 1965, οπότε καθένας τράβηξε το δικό του μοναχικό δρόμο. Ο Καζαντζίδης τη σιωπή, το ψάρεμα, το ούζο (ως επιχειρηματίας, αλλά χωρίς να δει προκοπή) και δυο μόνο δίσκους (το «Υπάρχω» το 1975 και το «Δρόμο της επιστροφής», πρόσφατα). Αντίθετα η Μαρινέλλα ακολούθησε το δρόμο της μεγάλης σταρ, με πληθώρα δίσκων και εμφανίσεων στα κέντρα, στα οποία έριξε μαύρη πέτρα ο Στέλιος.
Φαίνεται όμως ότι στα κατάβαθα τους υπήρχε η επιθυμία για μια νέα συνεργασία. Κι' αν πιστέψουμε τους πιο αισιόδοξους, δεν θα σταματήσουν μόνο σ' αυτό το δίσκο, παρά το γεγονός ότι και πάλι βρίσκονται σε διαφορετικές εταιρείες.

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| April fools' day of 1988; A well-intetioned fake article about the “Great encounter of Marinella and Stelios Kazantzidis” and their supposed “New collaboration in Greek Discography” by the Greek newspaper Eleftherotypia (Freedom of the press), 30 years ago! | Published: Friday, April 1, 1988 | Source: ELEFTHEROTYPIA Newspaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου